Trichodina of huidvertroebeling

Trichodina is een ciliaat, welke optreedt als de vissen verzwakt zijn door stress of bij een slechte waterkwaliteit. De koi zijn lusteloos en schuren aan de vijverwanden en rotsen. Meestal hangen de vissen met samengeknepen vinnen aan het wateroppervlak waar ze naar lucht happen. Verder is er een toegenomen grijze of blauwachtige slijmlaag te zien en de kleur van de vis is meestal donkerder dan normaal. In een later stadium kunnen bloederige plekken ontstaan.

Trichodina vermeerdert zich door deling op de huid van de vis; hierdoor kan een trichodinabesmetting zich enorm snel uitbreiden. De parasiet kan zowel de kieuwen als de huid van de vis infecteren. Trichodinaparasieten zijn in staat de vis te verlaten en vrijzwemmend ongeveer 24 uur in leven te blijven om naar een andere vis te zoeken.

Trichodinaparasieten zijn bij een vergroting van 100-200x door de microscoop goed te zien. De parasieten zijn helemaal rond en bevatten aan de buitenkant heel veel ciliaten. In het midden van de cel is ook soms een halfronde grote celkern te zien. Aan de onderkant van de parasiet zit een ring met haakjes, waarmee zij zich kunnen vasthechten op de huid van de vis.

Advies :
De Trichodina kan met preparaten zoals Kaliumpermanganaat eenvoudig worden bestreden. Tijdens de behandeling dient u de UV-lamp uitgeschakeld te houden.

Hieronder vindt u een paar filmpjes van de Trichodina.