Japanreis maart 2019

Dag 1:

Na aankomst in Japan reizen we direct door naar Momotaro om te kijken of hij nog wat mooie tosai heeft zwemmen. We vallen met de neus in de boter en kopen bij Momotaro 32 tosai aan. Momotaro nodig ons uit voor de lunch in 1 van zijn restaurants. Na de lunch bedanken we hem voor de gastvrijheid en de mooie aankopen. Na afscheid te hebben genomen rijden we door naar Hiroshima waar we inchecken in het Airport Hotel en pakken daar onze koffer uit. S’avonds eten we gezellig met zijn allen in een leuk restaurantje in Hiroshima en daarna gaan we op tijd naar bed want morgen staan Sakai, Omosako en Takigawa op de planning.

Dag 2.

We beginnen vandaag bij Sakai Fish Farm en bekijken daar een aantal nisai en sansai, maar uiteindelijk kopen we niks. We wachten liever tot morgen op wat de veiling ons zal brengen. Daarna rijden we naar Takigawa waar we een mooie selectie maken van 26 tosai en 2 nisai, mooie vissen voor een goede prijs. Na Takigawa rijden we richting Omosako en onderweg eten we nog even wat want het is al weer laat geworden. Na de lunch is Omosako aan de beurt en we maken daar een mooie selectie van 19 tosai Kujaku en 12 tosai Shiro. Ik was eigenlijk ook nog op zoek naar een aantal female shiro utsuri’s, maar die heb ik helaas niet kunnen vinden want de prijzen waren veel te hoog. Na Omosako rijden we weer terug naar het hotel want we zijn vanavond uitgenodigd voor het diner bij Sakai Fish Farm. Voor iedere veiling nodig Kentaro Sakai zijn klanten uit voor een exclusief diner en deze keer mogen mijn klanten ook mee en ze genieten met volle teugen van de indrukken die worden opgedaan tijdens deze geweldige avond. We sluiten de avond af met een kleine afterparty in de bar van het hotel en gaan nog door tot in de late uurtjes.

Dag 3.

Vandaag is dan eindelijk de veiling bij Sakai en we lopen zoals gewoonlijk weer rond als 1 van de weinige Europeanen, de rest is allemaal Aziatisch. Maar dat neemt de pret niet weg want we zijn hier om een aantal mooie vissen te kopen voor goede betaalbare prijzen. De veiling begint en de eerste vis gaat al direct naar de 10 miljoen Yen, dat is helaas net iets boven ons budget. Maar niet getreurd onze kans gaat zeker nog komen en snel daarna bied ik op de eerste vissen die ik interessant vind en ik heb geluk want de andere bieder haakt tijdig af en ik koop mijn eerste vissen op de veiling. Daarna bied in nog een aantal keren mee, maar de meeste keren gaan de prijzen veel te hoog voor mij. Er word zelf 15 miljoen Yen geboden op een vis, dat is voor mij net iets te hoog gegrepen. Maar ik sluit die dag toch af met 4 nisai, 1 sansai en 48 tosai, dus de dag is zeker geslaagd voor mij. Na de veiling ga ik terug naar het hotel waar mijn klanten al op mij wachten want zij mochten helaas niet mee naar de veiling. Ze zijn vandaag zelf op pad geweest met de bus en ze hebben zich goed vermaakt in Hiroshima waar ze het monument van de kernramp en de stad Hiroshima hebben bezichtigd en het was heel indrukwekkend vertelden ze mij. S’avonds zijn we weer uitgenodigd voor een diner alleen is het deze keer voor de kwekers veiling die de dag erna gehouden zou worden. Alle deelnemende kwekers waren aanwezig waaronder onder andere Sakai, Momotaro, Matsue, Omosako, Tamaura, Konishi en nog een paar andere. We hebben een gezellige avond gehad en de drank vloeide weer rijkelijk en dat was duidelijk zichtbaar bij een paar kwekers en aanwezigen. Maar dat mocht de pret niet drukken en het was zelfs zo gezellig dat we na het diner weer verder gingen in de bar met een afterparty. We hebben daar nog veel plezier gehad met een paar kwekers, dus de avond werd mooi afgesloten.

Dag 4

S’morgens beginnen we weer bij Sakai om foto’s te maken van de aangekochte vissen op de veiling. Hier zijn we de hele morgen mee zoet geweest. Daarna rijden we door naar Kyoto waar we de Golden tempel bezoeken en nog wat tuinen bezichtigen. S’avonds eten we gezellig in het oude Kyoto en we kijken daar nog wat rond. Vandaag was een rustig dagje, maar wel heel gezellig want we hebben weer veel plezier gehad.

Dag 5.

Vandaag reizen we door naar Asagi een klein plaatsje aan zee waar we de kweker Nagoshi een bezoek brengen. Er zwemmen nog genoeg vissen maar er zijn helaas maar weinig goede vissen te koop. Toch kopen we er een 5 tal vissen waar onder een unieke female 5 stap kohaku en 2 mooie witte shiro’s. Na Nagoshi rijden we door naar Nagaoka waar we inchecken in ons Hotel en onze nieuwe gast verwelkomen.  Ondertussen is het alweer etenstijd, dus we gaan gezellig naar een Izukaya restaurantje waar we verschillende Japanse gerechten bestellen en genieten van de Japanse cuisine en hierna sluiten we de dag weer af.

Dag 6

S’morgens rijden we als eerste naar een paar kleine kwekers waar we niks kunnen vinden naar onze zin. De eerste kweker waar ik wat vissen selecteer is Oofuchi, hier koop ik 14 nisai aan. Daarna bezoeken we nog een aantal kwekers maar kunnen daar helaas niet slagen dus rijden we weer terug naar ons hotel.

Dag 7

We hebben vandaag een afspraak staan bij Hirasawa om daar een aantal grote vissen te gaan bekijken. We selecteren een aantal vissen en houden er uiteindelijk 3 over die goed genoeg zijn om mee te komen naar Nederland. Een Ginrin Karashigoi van 80cm en 2 Chagoi’s van 90 en 92cm. Na Hirasawa vervolgen we onze weg, maar kunnen verder niet slagen voor andere vissen dus we houden het gezien voor vandaag.

Dag 8

We beginnen vandaag bij Koshiji waar ik een shiro heb gespot, de prijs is echter te hoog en daarom proberen we de prijs wat omlaag te krijgen. Na een korte onderhandeling komen we eruit en ik besluit de vis aan te kopen. Het wit is echt spierwit en het sumi is van hoogwaardige kwaliteit. De vis is nog flink in ontwikkeling en het sumi zal zich de komende jaren langzaam laten zien op de schouder en de kop van de vis waardoor de vis perfect in balans zal komen. Ik zeg het niet vlug maar dit is een vis die ik gerust het predicaat tategoi durf te geven. Na afscheid te hebben genomen van Koshiji rijden we door naar een paar kleine kwekers en daarna naar Yagenji. Yagenji heeft altijd een mooie mix zwemmen en ook deze keer zwemmen er mooie vissen rond. Aleen heeft hij helaas geen tijd voor ons, maar maken we een afspraak om morgenvroeg als eerste bij hem te selecteren en hiermee sluiten we de dag weer af.

Dag 9

We beginnen vandaag bij Yagenji en selecteren daar 85 tosai van verschillende kwaliteiten en daarna rijden we door naar Takahashi waar we 84 kleine tosai selecteren. Na al dit tosai geweld vertrekken we richting Ueno Tokyo waar we vandaag en morgen zullen verblijven. Aangekomen bij het hotel checken we eerst in en frissen ons even op. Hierna pakken we een taxi naar het authentieke Ueno om daar gezellig te dineren en even rond te kijken. We bekijken een mooie tempel en bezoeken wat winkeltjes en sluiten daarna onze dag weer af want morgen staat Tokyo city op de planning.

Dag 10

Tokyo here we come. Vandaag hebben we met de metro verschillende wijken van Tokyo bezocht waaronder Shinyuku, Shibuya, Harayuku, Ikebekuro. Tevens bezoeken we het Government Building waar we op de 54ste etage over heel Tokyo kunnen kijken. S’middags reizen we door naar Narita waar we ons laatste hotel zullen aandoen. We checken ons vlug in en lopen dan direct door naar de stad om de mooie tuin en tempels te bezoeken en het leuke authentieke straatje van Narita is ook zeker de moeite waard. Na een drukke dag sluiten we deze af met een lekker diner in een Italiaans restaurant met verrukkelijke steaks. Morgen vliegen we weer terug naar Nederland en kunnen we terug kijken op een mooie gezellige reis. Ik wil mijn klanten bedanken voor hun vertrouwen in ons en ook voor de gezellige tijd die we hier samen in Japan hebben doorgemaakt. Ron, Kevin, Bjorn, Dario en Caro heel erg bedankt voor de leuke en gezellige reis, want we hebben veel gelachen en genoten van al het moois wat Japan te bieden heeft.

Arigato Gozaimasu.