Chilodonella of kieuwvertroebeling

De chilodonellaparasiet behoort net als de trichodinaparasiet tot de groep van de ciliaten. Chilodonella is een typische koudwaterparasiet. Deze parasiet is in het begin van de ziekte alleen op de kieuwen te vinden. Pas in een later stadium wordt ook de huid besmet, wat zichtbaar is aan de toegenomen slijmlaag. Meestal vinden wij een grijze huidvertroebeling alleen in het gebied rond de nek van de vis tot de rugvin. Doordat de kieuwen sterk aangetast zijn, happen de vissen sterk naar lucht en hangen aan het wateroppervlak. Besmette vissen schuren langs de vijverwanden en rotsen.

Bij een vergroting van 50-200x is deze parasiet goed te zien. De parasiet heeft een ovale vorm met een insnijding aan het achtereinde van het lichaam. Verder is ook een grote celkern en vele kleine holten te zien. Zoals boven reeds vermeld komt hij vooral op de kieuwen voor en bij een temperatuur lager dan 20C°. Waardoor de aandoening meestal in de lente of herfst voorkomt.

Advies :
De Chilodonella kan met preparaten zoals Kaliumpermanganaat en FMC worden bestreden. Tijdens de behandeling dient u de UV-lamp uitgeschakeld te houden.

Hieronder vindt u een paar filmpjes van de Chilodonella.